Захариева: Не трябва да има натиск за оставката на Искров
Захариева: Не трябва да има натиск за оставката на Искров / снимка: БГНЕС, архив

По закон решението на управителя на БНБ Иван Искров да подаде оставка е лично и смятам, че натиск не трябва да има, коментира служебният вицепремиер по икономическата политика и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева пред bTV.

Изказването й бе поповод на общата позиция от неделя на лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков, според които Искров трябва да си тръгне от БНБ възможно най-бързо.

Захариева напомни, че по закон БНБ е един от най-независимите регулатори и управителят й може сам да се откаже от поста.

„Ако надзорът не е извършван както трябва, отговорността дали е на Искров, или на целия УС на БНБ, трябва законът да каже. По закон хората, които са извършили престъпленията, трябва да носят отговорност. Кой е виновен, го решава съдът и прокуратурата", каза Захариева.

Тя обясни, че Искров е готов да докладва какво става с КТБ и след като го изслушат, тогава трябва да се решава за неговото бъдеще.

С КТБ трябва да се наемат външни специалисти, повтори старата си теза Захариева. Тя добави, че ако това действително е дупка от 4.2 млрд., това е сериозно. Ако банката може да бъде спасена, не може това да става с нашите пари. Трябва да се търсят къде са отишли парите, те не могат да се изпарят, каза още вицепремиерът.