Захариев: Осигурени са пари за заплати в ОЦК, но не знаем кога ще платим
Захариев: Осигурени са пари за заплати в ОЦК, но не знаем кога ще платим / снимка: БГНЕС
Захариев: Осигурени са пари за заплати в ОЦК, но не знаем кога ще платим
51910
Захариев: Осигурени са пари за заплати в ОЦК, но не знаем кога ще платим
  • Захариев: Осигурени са пари за заплати в ОЦК, но не знаем кога ще платим

Осигурени са средства за заплатите на работниците на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, но не е ясно кога те ще бъдат платени. Това заяви собственикът на комбината Валентин Захариев. По думите му тази сутрин е договорено отпускането на пари, като в момента се търсят обезпечения с имущество. Това обаче ще отнеме няколко дни.

Сделката по прехвърлянето на собствеността на "Горубсо Мадан" също е почти приключена, обяви още Захариев.

Работниците в комбината обаче и утре ще излязат на протест, защото са категорични, че докато не видят пари по сметките си, няма да повярват на Захариев. Другата седмица протестите може да се пренесат и в столицата.

След двучасов брифинг собственикът на ОЦК Кърджали заяви, че се надява следващата седмица най-сетне да се разплати с работниците в комбината. Валентин Захариев обясни състоянието на дружеството със забавени оценки за въздействие на околната среда, проблеми с банки и дори със студеното време, и бе категоричен: "Никога не съм обещавал невъзможни неща, но нещата, които съм обещавал за заплатите, са били винаги на база на изпълнението на плана. Чух, че прокурорска проверка ще започне в двете дружества - ще се радвам, нека да започне. И те ще открият, че дружеството не е източено, а е наливано. Наливано всеки месец, всяка година под формата на инвестиции".

Пред Дарик синдикалистката Иванка Караколева бе категорична, че смяната на собствеността и в Кърджали е най-добрият вариант. По отношение на заплатите: "Просто не вярваме, докато не го видим. Нали разбирате, че това сме го чували вече през този месец няколкократно".

Междувременно от БСП - Кърджали алармираха, че работниците в комбината са ощетени още преди влизането на Захариев в него. От партията подготвят сигнал до прокуратурата и искат да бъде сформирана парламентарна комисия за разследване на случая. Ето какво каза Милко Багдасаров: "Банката продава Оловно-цинковия комбинат на новия собственик на Валентин Захариев. И акционерите в РМД-то, които са основно работниците и служителите, не знаят в крайна сметка, че техните акции са заложени и са послужили като инструмент за овладяване на РМД-то".

От година Захариев се опитва да продаде "Горубсо Мадан" и ОЦК Кърджали в комплект. Водени са преговори и с Николай Вълканов, който ще ръководи Горубсо след окончателното прехвърляне на собствеността.