Захариев иска 2 млн. лв. от частен съдебен изпълнител, блокира стари заплати на металурзи от ОЦК
Захариев иска 2 млн. лв. от частен съдебен изпълнител, блокира стари заплати на металурзи от ОЦК / снимка: DarikNews.bg, Кърджали

Над 200 бивши металурзи от Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) излязоха на протест в центъра на Кърджали за неизплатените си заплати, заработени  преди напускане на металургичното предприятие. Всички са с изпълнителни листове и решения на съда в тяхна полза, но не са получили нито стотинка, независимо от спечелените дела.

Според протестиращите, фирми близки до бившия мажоритарен собственика на завода Валентин Захариев и банките инвеститори, непрекъснато обжалвали решенията на районния съд в Кърджали на по-горна инстанция. Това стопирало превеждането на дължимите суми на металурзите от страна на частния съдебен изпълнител Росен Сираков, провеждал търговете за разпродажба на имуществото на ОЦК.

По време на протеста на металурзите днес бе избран инициативен комитет от петима души, който да осъществи контакти с всички заинтересовани по казуса страни - съдебния изпълнител, банките, областния управител на Кърджали, депутатите от Кърджалийско.

Бе осъществена и първата среща на представители на металурзите с частния съдебен изпълнител Росен Сираков. От там дойде и съобщението, че дължимите пари са в наличност за всички металурзи, но не могат да бъдат превеждани, защото има обжалвания от страна на Захариев за разпределението на средствата, както и от самата банката-инвеститор.

В последвала среща на металурзите с областния управител Иванка Таушанова и управителя на кърджалийския офис на банката инвеститор Петър Георгиев стана ясно, че Валентин Захариев наистина е обжалвал разпределението на средствата, които трябва да отидат за заплатите на металурзите, като е поискал от тях 2 млн. лв. в качеството на кредитор на собствения си завод.

„Ние и другите кредитори няма да се съгласим вашите и наши пари да влезнат в джоба на Захариев, затова оспорихме това разпределение при частния съдебен изпълнител. По закон първо трябва да се удовлетворят заплатите и после всички останали работи”, коментира Георгиев.

От своя страна областният управител Иванка Таушанова обеща правна помощ от юристите на областната администрация за металурзите, както и да съдейства за организиране на среща с фирмата инвеститор относно бъдещите и намерения за строителството на нов завод.

Други новини от Кърджали