Задължително ще сменяме тръбите за парно
Задължително ще сменяме тръбите за парно / Thinkstock/Getty Images

Клиентите на топлофикациите в страната, които са с вертикални тръби, ще трябва задължително да ги направят хоризонтални.

Това предвижда проект за промяна на Закона за енергетиката, който беше представен на среща на националния омбудсман Мая Манолова с енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на енергийната комисия към парламента Делян Добрев, пише "Труд".

Юрисконсултските възнаграждения по дела на топлофикация ще отпаднат

От енергийното министерство предлагат парите за трансформацията да бъдат осигурени от националната кампания за саниране, която разполага с бюджет 1 млрд. лева. Те няма да са достатъчни обаче за всички сгради, но ще могат да бъдат приложени в сградите, които предстои да бъдат санирани по програмата. С нея ще се финансират всички дейности по прекарване на тръбите без вътрешните ремонти в самите апартаменти.

В началото на февруари подобен пилотен проект обяви топлофикацията на ЕВН в Пловдив. В края на лятото за 15 работни дни е била сменена топлопреносната система в 7-етажен блок с по 4 апартамента на етаж. Средната цена за всеки апартамент е 377 лева с ДДС.

Разходите по преустройство вътре в апартамента пък са излизали между 600 и 800 лева - те няма да се покриват от програмата за саниране.