Задължават застрахователите да преработят правилата си
Задължават застрахователите да преработят правилата си / netinfo

До 40 дни всички застрахователни дружества трябва да приведат вътрешните си правила за уреждане на застрахователните договори в съответствие с Кодекса за застраховането. Това нареди заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

Компаниите трябва да предвидят в правилата си, че не могат да отказват приемането на заверени копия от потребителите, ако законът изрично не е предвидил друго. Застрахователите се задължават да не изискват някои видове документи, които клиентите на дружествата не могат да си набавят или не са от съществено значение за установяване на претенцията и размерът й.

Процедурата по оценка на вредите и изплащането на обезщетенията трябва да е по-подробна е записано в задължителните предписания на Комисията. Според Кодекса за застраховането вътрешните правила са публични и всеки потребител трябва да има свободен достъп до тях чрез Интернет страниците на компаниите и на местата, където извършват дейност.

Застрахователните дружества бяха задължени до края на юни да приемат вътрешни правила за уреждане на претенции по застрахователни договори. Срокът не спазиха осем компании, на които Комисията за финансов надзор издаде актове за установяване на административни нарушения.