За туристите е важно имат ли хотелите програма за опазването на околната среда
За туристите е важно имат ли хотелите програма за опазването на околната среда / снимка: Sofia Photo Agency, архив
За туристите е важно имат ли хотелите програма за опазването на околната среда
49081
За туристите е важно имат ли хотелите програма за опазването на околната среда
  • За туристите е важно имат ли хотелите програма за опазването на околната среда

78% от туристите се интересуват дали хотелът има програма за опазването на околната среда. Това съобщи експертът Милена Игнатова, която работи по проект за повече „зелени” инициативи в хотелите. По думите й средностатистически за Европа - за един турист се харчат средно между 300 и 800 литра вода на денонощие, а той генерира около 2 кг боклук само за една нощувка.

Със „зелените” мерки хотелиерите намаляват разходите си и допринасят за опазването на околната среда. Например - пестенето на питейната вода е изключително важно. „В Кипър, за да съществува добър туристически бизнес по крайбрежието, цялата вътрешност на страната е на целогодишен режим на питейна вода, за да могат да съхранят да има достатъчно за туристите. Справките показват, че средностатистически в Европа един турист консумира на нощувка между 300 и 800 литра. Това зависи от типа хотел, категорията. Все повече отпадъци се генерират от туристите, като средната статистика за Европа е близо 2 кг”, обясни тя.

Хотелите са и големи замърсители на околната среда. Затова местните общности могат да правят различни инициативи, с които заедно да финансират мерки за опазването й. „В Германия един от клъстерите, които са създали, близо до природен парк, те успяха да се обединят около идеята, че биха могли да поръчват заедно детергенти, най-различни почистващи препарати. По този начин успяха да поръчват биоразградими препарати на много по-ниска цена, отколкото всеки един от хотелите”, каза още Игнатова. 

„Зелената” програма ще създаде по-голям интерес към даден хотел, категорична е Милена Игнатова.