За първи път през последните 11 години Apple е намалил печалбата си
За първи път през последните 11 години Apple е намалил печалбата си / снимка: БГНЕС

Годишната печалба на компанията Apple (Епъл) е намаляла през финансовата 2013 година за първи път от 11 години въпреки по-добрите от очакваните резултати за последното й тримесечие, когато продажбите на айФон (iPhone) са нараснали още, но продажбите на iPad (айПад) са останали без промяна, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Годишната печалба на Apple през изминалата финансова година, която в САЩ приключва в края на септември, е намаляла с 11 на сто до 37 милиарда долара. За последното тримесечие на годината технологичният гигант е регистрирал и за трето тримесечие спад на печалбата си - с 8,6 на сто до 7,5 милиарда долара. Тримесечната печалба на една акция, която в САЩ е важен показател, все пак превиши с 33 цента средната прогноза на анализаторите, достигайки 8,26 долара. За цялата година тя е с 34 цента повече от очаквания или 39,75 долара за една акция.

Оборотът на Apple се е повишил също повече от очакваното - с 4 на сто до 37,5 милиарда за последното тримесечие и с 9 на сто до 170,9 милиарда долара за цялата финансова година. За трите месеца от юли до септември Apple е продал 33,8 милиона iPhone-а или с 26 на сто повече, отколкото за същия период година по-рано. Групата пусна на 20 септември новите си iPhone 5S и 5C в 11 страни.

Продажбите на таблета iPad обаче са останали почти без промяна - 14,1 милиона спрямо 14 милиона за същия период година по-рано.