За първи път подаваме данъчни декларации с баркод
За първи път подаваме данъчни декларации с баркод / netinfo

Данъчни декларации с баркод ще може да се подават за първи път за доходите през 2007 година. Приоритетно услугата ще бъде въведена за гражданите, а по късно и за фирмите. Това съобщи директорът на дирекция „Обслужване” в Националната агенция за приходите Боряна Георгиева.

Попълването на годишна данъчна декларация с баркод ще става през интернет страницата на Националната агенция за приходите, където ще бъде инсталиран специален софтуер за целта. По този начин въвеждането на данни ще е безгрешно, тъй като специален коректор ще проверява за това.

След като декларацията бъде изцяло готова, тя трябва да бъде разпечатана на хартия. Тогава върху нея се изписва баркода. След това декларацията се подава в офиса на НАП и чрез баркода служителят в администрацията въвежда данните в информационната база, без да е необходимо да ги проверява. Тези декларации ще се обработват приоритетно и ако има суми за възстановяване, изплащането им ще става по-бързо.

Декларациите с баркод ще могат да се подават и директно чрез интернет, затова ще е необходимо наличието на електронен подпис.

Още през тазгодишната данъчно-осигурителна кампания в седемте офиса на Националната агенция за приходите в София ще бъдат инсталирани системи за управление на опашките. Така клиентите на администрацията ще бъдат насочвани правилно на кое гише да бъдат обслужени. Изпълнителният директор на агенцията Мария Мургина заяви, че чрез системата за управление на опашките ще се гарантира взаимозаменяемостта на персонала и ще се избегне струпването на хора в най-натоварените дни. От друга страна, в реално време ще се получава информация колко клиенти са преминали през офисите.

Планирано е системите за управление на опашки да бъдат внедрени в общо 22 офиса на Националната агенция за приходите в страната.