За кого ще гласува US индустрията?
За кого ще гласува US индустрията? / снимка: EPA/BGNES

По традиция Уолстрийт гласува за кандидата на републиканците, защото се смята, че той ще поддържа по-ниски данъци за бизнеса и ще се въздържа от значителна намеса на държавата в делата на големия бизнес. Това коментират анализатори в решаващия ден за избора на новия президент на САЩ. Според тях обаче ситуацията вече не е същата, след като държавата се намеси на пазара със спасителния план за 700 млрд. долара.

Приемането на спасителния план показа, че силната доза федерална регулация може да бъде реалност дори с републиканец в Овалния кабинет, така че може би е по-смислено да се разсъждава не как ще реагират пазарите в зависимост от резултата в изборния ден, а по-скоро кои компании биха спечелили и съответно загубили от избора на Обама или Маккейн, коментират наблюдателите.

Според изследването, компаниите за алтернативна енергия ще спечелят от Обама, а тези за ядрена енергия – от избора на Маккейн.

Очаква се републиканецът да е добра новина за производителите на лекарства, както и за тези в сферата на здравните грижи и съответно тези два сектора няма да са в добра позиция при демократите.

На финансовите институции, които издават кредитни карти, ще им се наложи да повишат лихвите и таксите при Обама, а държавните гиганти Freddie Mac („Фреди Мак”) и Fannie Mae („Фани Мей”) ще бъдат приватизирани, ако съдбата им попадне в ръцете на Маккейн.

За инфраструктурните дружества и автомобилните компании ще има добри времена при демократа, а за тези във военната индустрия – при републиканеца.