Юлия Тимошенко: Инвеститорът за „Кремиковци” сериозен
Юлия Тимошенко: Инвеститорът за „Кремиковци” сериозен / netinfo

Украинският инвеститор е сериозен и с големи възможности. Това увери премиерът на Украйна Юлия Тимошенко министър-председателя Серегей Станишев. Двамата са разговаряли по телефона по повод избирането на Тимошенко за премиер.

За България е важно да се гарантира развитието на „Кремиковци” и неговото бъдеще. Това каза пред Юлия Тимошенко министър-председателят Сергей Станишев. В металургичния комбинат държавата притежава 25 процента от капитала и затова българското правителство е готово да участва в преговорите за смяната на собствеността му. Премиерът Тимошенко е била информирана вече за интереса на украинската компания към стоманодобивното ни предприятие.

Двамата са обсъдили и въпроса със сградата на Всеукраинския център за българска култура в Одеса. Станишев е помолил Тимошенко лично да се ангажира с решаването на проблема и я уведоми, че според информацията, която има, между Асоциацията на българите в Украйна и местните власти на Одеска област вече са договорени нови условия по наема, които удовлетворяват и двете страни. Въпреки това на 29 януари ще се проведе поредно съдебно дело, заведено от Одеския областен съвет заради неплатен наем.

В края на телефонния разговор двамата премиери са изразили съгласието си за необходимостта от засилване на контактите между България и Украйна и готовност да се срещнат в най-скоро време.