ЮАР разследва Митал и Абрамович за картелиране
ЮАР разследва Митал и Абрамович за картелиране / netinfo

Южноафриканските антимонополни органи са обезпокоени от бързия ръст на цените на стоманата, виждайки причината затова в сговора на местните металурзи.

Комисията по конкуренцията на ЮАР обискира офисите на редица местни стоманодобивни компании, включително и на „Highveld Steel & Vanadium Corporation“, която е част от „Евраз“ на Роман Абрамович. Заподозрените отхвърлят обвиненията за сговор, обяснявайки ръста на цените на металите със световните тенденции, пише БГНЕС.

Представителят на антимонополното ведомство Тулани Кенене заяви за „РБК Дейли“, че комисията подозира местните стоманодобивни компании в картелен сговор за ценообразуването на местния пазар. Кенене не уточни дали са намерени доказателства затова, но отбеляза, че разполагат с определена информация.

Освен „Highveld“, са били проверени офисите на „Cape Town Iron & Steel Works“, „ArcelorMittal South Africa Ltd“ и местния отраслов институт South African Iron and Steel Institute.

Комисията е започнала разследването заради жалба подадена срещу „Highveld Steel“ и „Арселор Митал“, защото именно тези две компании синхронно повишават цените на своята продукция. От „Евраз“ отрекоха да има картелиране, обяснявайки ръста на цените с настоящата конюнктура на пазара. От пресцентъра на компанията заявиха, че „повишаването на цените на стоманата на южноафриканския пазар отразява общите световни тенденции за ръст на цената на суровините и продукцията на металургичния отрасъл“, пише РБК.

„Евраз“ заявява, че ще съдейства на антимонополните органи. Представителят на „АрселорМитал“ Жан Ласар уточнява, че неговата компания още преди няколко месеца официално е обявила за ръста на цените на продукцията по цял свят, затова компанията изключва възможността за картел, обяснява руското издание. Анализаторът на „HSBC Securities“ Алън Коутс заяви, че административните мерки не могат да доведат до намаляване на цените на местния пазар на стомана, защото световните цени са нараснали от началото на годината с 40 на сто.