Възможност за 1 млрд. лева нов дълг бе записана в Бюджет 2013
Възможност за 1 млрд. лева нов дълг бе записана в Бюджет 2013 / Sofia Photo Agency

Възможността за поемане на още 1 млрд. лева нов дълг бе записана в Бюджет 2013. Това стана, след като депутатите гласуваха тази част от актуализацията на бюджета.

Въпреки че ще можем да поемем нов дълг, максималният лимит на общата задлъжнялост на страната ни остава същият - за максимален дълг от 14,6 млрд. лева.

По-рано депутатите приеха и разходната част от бюджета. С актуализацията дефицитът ще достигне до 2% от прогнозирания брутен вътрешен продукт.

Актуализацията на Бюджет 2013 е основен акцент в програмата на депутатите днес, въпреки че трябваше да бъде гласувана още вчера. Дебатите започнаха с въпроса защо депутатите прекратиха работа вчера преди окончателното гласуване на актуализацията на бюджета. Според Десислава Атанасова и Цвета Караянчева от ГЕРБ - управляващите се страхуват от опозицията, а според Йордан Цонев от ДПС - прекратяването на работата е било необходимо, за да се избегнат сблъсъци с протестиращи и с провокатори.

След двукратно удължаване на пленарното време, народните представители се отказаха от среднощното заседание заради страха от обсада на парламента.