Възможно е до 5% намаление на цената на тока
Възможно е до 5% намаление на цената на тока / Sofia Photo Agency, архив
Възможно е до 5 на сто намаление на цената на тока
64816
Възможно е до 5 на сто намаление на цената на тока
  • Възможно е до 5 на сто намаление на цената на тока

Възможно е да има намаление на цената на тока до 5%, каза на общественото обсъждане председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Анжела Тонева (ДКЕВР). Тя обясни, че наистина е възможно да се случи намаление на цената на тока до 5 процента - разбира се, със законодателни промени по възможно най-бързия начин в Закона за енергетиката, които да бъдат разгледани от народните представители. Така до 15 юли е съвсем реална дата за поевтиняване на цената на тока.

Председателят на ДКЕВР не уточни какви ще бъдат последствията, ако народните представители не успеят в максимално кратък срок да гласуват промените. На този етап не се обсъждат промени в цената на дневната и нощната тарифа.

Намалението на цената на електроенергията ще се случи благодарение на предложения нов модел на ценообразуване. Сред основните акценти в него са подробен анализ на потреблението на електрическата енергия в страната, в това число и анализ на съществуващите мощности. На базата на този анализ експертите предлагат прилагането на механизъм за преразпределение на разходите за задължително изкупуване на клиентите по регулирани и свободно договорени цени, както и премахването на добавките за цената на пренос и преразпределение на разходите в единна цена на енергията.

Сред акцентите в новия модел е и намаляване на т.нар. студен резерв, чиято стойност ще бъде значително намалена, в резултат на провеждане на търгове между централите по пределна цена, определена от ДКЕВР.

Всички промени задължително трябва задължително да бъдат съгласувани с народните представители, които да одобрят промените в Закона за енергетиката. Очакваните резултати от тези промени са намаляване на цената на електроенергията, както и намаляване на мрежовите компоненти към цената за пренос и създаване условия за развитието на либерализиран пазар на електроенергия в България.

Освен това се предвижда промяна във фактурите на крайните клиенти, за да може всички потребители да имат подробен разчет за месечната сметка за ток.