Въвеждат пробно диференцираното заплащане на учителите
Въвеждат пробно диференцираното заплащане на учителите / netinfo
Пробно въвеждане на диференцираното заплащане на учителския труд започва в девет пловдивски учебни заведения от днес и ще продължи до 25 април, предадоха от Регионалния инспекторат по образование.

За апробацията са подбрани две детски градини /в село и в града/, начално училище, основно училище, СОУ, езикова гимназия, професионална гимназия по туризъм, училище за деца със специални образователни потребности и Обединен детски комплекс.

Изпробването на проекта започва в общо 27 учебни заведения от различен вид от градовете Шумен, Казанлък, Троян и Пловдив. Оценката на качеството на учителския труд ще става по карта за оценяване, включваща 10 показатела.

Допълнителните средства, които Министерството на образованието ще отпусне за диференцираното заплащане на учителския труд, са 13 100 000 лева, включващи и осигуровките.

Специално избрана на педагогически съвет за всяко детско заведение комисия, включваща от три до седем човека, начело с директора ще извършва оценяването. Добавките, определени при апробацията, няма да се включат към заплатите на атестираните учители на този етап. Все още се обмисля за какъв период да е валидно оценяването на учителския труд и през колко време да се актуализира.

Предвижда се диференцираното заплащане, което ще се получава над определената месечна заплата, да влезе в сила за цялата страна от края на юни месец.

Други новини от Пловдив