Въвеждат превантивни мерки срещу птичи грип във Видинско
Въвеждат превантивни мерки срещу птичи грип във Видинско / снимка: БГНЕС

Превантивни мерки срещу разпространяването на птичи грип се въвеждат във Видинска област реши Областната епизоотична комисия във връзка с появилите се случаи на заболяване от птичи грип в Румъния.

Трябва да бъдат проведени незабавни заседания на общинските епизоотични комисии за предприемане на спешни мерки и предотвратяване на заболяването на територията на областта, гласи заповедта на директора на Районната ветеринарно-медицинска служба Валери Велков.

Да бъдат организирани постоянни дежурства от ветеринарни специалисти в почивните дни и да бъде разпоредено на собствениците на "задни дворове" и управители на птицевъдни фирми от региона да не допускат излизането на птици извън тези дворове, гласи още заповедта.

Засега няма да се затварят пазарите за птици във Видинска област, но в тях ще се организира засилен ветеринарномедицински контрол съвместно със служители на РДВР.

Организират се и проверки за наличие на прелет на диви птици, както и за отклонение в здравословното им състояние. Общо 1402 проби от живи птици в областта са взели специалисти от РВМС през тази година и всичките са отрицателни.