Въвеждат облекчения за млади семейства с ипотечни кредити
Въвеждат облекчения за млади семейства с ипотечни кредити / netinfo

Младите семейства, които имат ипотечен кредит до 100 хиляди лева ще се ползват с данъчни облекчения. Това решиха депутатите с приетите окончателно промени в закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Промените предвиждат, ако съпрузите не са навършили 35 години и имат ипотечен кредит, от годишната им данъчна основа да се приспада размерът на годишните лихвени плащания върху кредита. Това обаче ще е възможно само когато ипотекираното жилище е единствено за семейството.

Междувременно депутатите окончателно отхвърлиха искането на опозицията ДДС да се намали на 18 на сто, а ставката върху лекарствата и печатните издания да падне на 7 на сто. Това стана с приемането на второ четене на промените в Закона за данък добавена стойност.

Одобрено беше да отпадне изискването за подпис на фактурата по ДДС. Промените предвиждат вече да може да се приспадат ДДС-то и данъчният кредит не само при представяне на фактура, а и при всеки друг документ, който доказва покупко-продажба на дадена стока.