Въвеждат бонус-малус за „Гражданска отговорност най-рано в края на 2014-а
Въвеждат бонус-малус за „Гражданска отговорност най-рано в края на 2014-а / снимка: БГНЕС
Въвеждат бонус-малус за „Гражданска отговорност" най-рано в края на 2014-а
67854
Въвеждат бонус-малус за „Гражданска отговорност" най-рано в края на 2014-а
  • Въвеждат бонус-малус за „Гражданска отговорност" най-рано в края на 2014-а

„Гражданската отговорност" ще поскъпне в първата година от въвеждането на бонус-малус системата. В това са категорични и от застрахователния бранш, и от Комисията за финансов надзор. Реалистичният срок на въвеждането на тази система, при която изрядните шофьори плащат по-евтина полица, а тези с нарушения - по-скъпа, е краят на 2014 или началото на 2015 г. До тогава цената на задължителната полица също ще продължава да расте, категоричен бе Николай Здравков от Асоциацията на застрахователните брокери.

При бонус-малус системата трябва да се въведат коригиращи коефициенти - индивидуално за водача на автомобила, към който е „Гражданската отговорност" и за техническите характеристики на колата.

„Ако сега имате 39 точки в талона си, нямате никакво участие в пътно-транспортно произшествие, примерно за Вас коригиращият коефициент, наложен към премията, би могъл да бъде 0.6. Ако премията е 200 лева, умножена по коефициента, ще платите 140 лева", пресметна зам.-председателят на КФН Борислав Богоев. При положение обаче че на водача са отнети 30 контролни точки и автомобилът е участвал в пътно-транспортни произшествия и е по-стар, с по-стари системи, коригиращият коефициент може да стигне и 1.6, а цената на застраховката - 320 лева, обясни той.

В първата година от въвеждането на системата обаче вероятно ще има поскъпване, ако не се въведе нулева година или дотогава не е изграден информационен масив за годините назад.

Николай Здравков обясни, че средната премия задължително ще нарасне, тъй като в момента не се отразява факторът ощетимост и шофьорите, които причиняват повече щети на пътя, не са санкционирани по никакъв начин, а плащат еднаква цена с тези, които са изрядни участници в движението по пътищата. Така че в началото при въвеждането на системата ще има повишение на средната цена на застрахователната премия, но тя ще се отрази на недисциплинираните водачи, каза експертът.

Според Здравков, до въвеждането на системата бонус-малус „Гражданската отговорност" ще поскъпва, защото равнищата й у нас са много под европейските.