Въвежда се ограничение в износа на бира за лична консумация
Въвежда се ограничение в износа на бира за лична консумация / netinfo

Повишава се лимитът на стоките, които няма да се облагат с акциз и данъци, когато са внесени в Европейския съюз от страни, които не са страни-членки. Това решиха финансовите министри на страните-членки на ЕС. В момента данъци не се дължат, ако стоките са до 174 евро, а според новото решение за внесените по въздушен път ще е 430 евро, по суша 300 евро.

Да се въведе ограничение в износа на бира за лична консумация от граждани, които влизат в Европейския съюз за трети страни, което да е 16 литра. Това решиха още министрите на финансите на последното за тази година за Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси.

Министрите решиха още да увеличат лимита при внос на вино за лична консумация от трети страни. В момента позволеното количество е до 2 литра и ще бъде повишено до 4 литра. Без лимит остават кафето, чаят, парфюмите и тоалетните води. За цигарите България ще запази възможността без ограничения да се внасят до 200 къса.

Министрите на финансите не стигнаха до решение и за повишаване на минималните акцизни ставки за алкохол с 31% и 4,5% за бирата.