От 28 март влиза в обращение новата монета от 1 паунд във Великобритания. Тя ще изобразява символите на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия и ще съдържа множество нови защитни компоненти срещу фалшификация.
 
Един от тях е специалния двуметалнен дизайн с 12 ръба. Това е първата промяна във формата на еднопаундовата монета от въвеждането й през 1983 г. Освен това тя ще бъде по-тънка, по-лека и малко по-голяма от предишните, като на ези-страната номиналната стойност ще бъде изобразена чрез холограмно изображение.
 
В зависимост от ъгъла и падащата светлина, символът за лирата (£) ще се превръща в числото 1. Интересен факт е, че в състава на монетата ще бъде въведен и един таен трик, който да направи фалшификацията почти невъзможна. Става дума за т.нар. "магически прах", съдържащ никел, който ще бъде поставян точно в центъра й.
 
И докато лицевата страна на монетата ще бъде красена от портрета на Кралица Елизабет II, на турата ще бъдат изобразени символите на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, под формата на корона. А именно - английска роза, магарешки трън (Шотландия), праз (Уелс) и детелина (Ирландия).
 
Старите монети ще могат да бъдат използвани до 15 октомври.
БГНЕС