Във Франция жп трафикът е затруднен
Във Франция жп трафикът е затруднен / снимка: БГНЕС

Железопътният трафик във Франция днес е силно затруднен заради вчерашната стачка на железничарите срещу плановете на правителството да променят условията за пенсиониране за някои професии, предаде Франс прес.

Движението обаче ще се възстанови по-бързо от очакваното, след като снощи независимият Синдикат на френските локомотивни машинисти /FGAAC/ прекрати стачката.

Два от осемте профсъюза в железопътните компании Ес Ен Се Еф, "Сюд Рай" и Еф О призоваха за възобновяване днес на работата.

Според националната компания Ес Ен Се Еф в 6 часа местно време тази сутрин е било нормализирано движението на влаковете "Евростар" (минаващи под Ламанша), 60 на сто от движението на влаковете "Талис" (пътуващи между Париж и Брюксел), 35 на сто от трафика на високоскоростните влакове, тръгващи от Париж, и една трета от движението по регионалните линии, както и на влаковете "Трансилиен" в Ил дьо Франс. Постепенно днес се очаква да бъде възстановено движението във всички райони.

Транспортната стачката бе предизвикана от намерението на правителството да увеличи прослужените години за пенсиониране за някои професии от 37 и половина на 40, както е в други сфери. Заради стачката транспортните артерии в много френски градове бяха претоварени или напълно блокирани.