Връщане на отработеното ядрено гориво от изследователския реактор на БАН в Русия
Връщане на отработеното ядрено гориво от изследователския реактор на БАН в Русия / снимкa: Sofia Photo Agency

Агенцията за ядрено регулиране съобщава, че в периода 04.07.2008 г. – 17.07.2008 г. беше върнато обратно в Руската федерация цялото количество отработено ядрено гориво от изследователския реактор ИРТ-2000 на Българска академия на науките, натрупано за времето от неговото въвеждане в експлоатация през 1961 г. до спирането му през 1989 г.

Превозването се извърши в рамките на финансирана от Министерството на енергетиката на САЩ програма за репатриране на руско ядрено гориво за изследователски реактори (Russian Research Reactor Fuel Return program - RRRFR) и в съответствие със Спогодбата между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за сътрудничество по внос в Руската федерация на отработено ядрено гориво от изследователския реактор, подписана през януари 2008 г.

Превозът бе извършен с комбиниран автомобилен, речен и железопътен транспорт от изследователския реактор в София до завода на Федералното държавно унитарно предприятие “Маяк” в град Озерск, Руска федерация.

Касетите с ядрено гориво са били доставени на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН в София от бившия Съветски съюз и са били използвани в изследователския реактор ИРТ-2000.

Зареждането на контейнерите с отработено гориво беше извършено в присъствието и под контрола на инспектори от департамента по гаранциите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена, инспектори от ЕВРАТОМ, инспектори от Агенцията за ядрено регулиране и технически експерти от Министерство на енергетиката на САЩ.

Превозът бе извършен след издаване на разрешение от АЯР и в съответствие с изискванията на Наредбата за условията и реда за извършване на превоз на радиоактивни вещества, Наредбата за осигуряване физическата защита на ядрените съоръжения, ядрения материал и радиоактивните вещества и Конвенцията за физическа защита на ядрения материал.

Повече информация за Програмата RRRFR

Транспортирането на свежо ядрено гориво за изследователски реактори от България за Русия е част от ръководена от САЩ международна съвместна инициатива за намаляване и по възможност прекратяване на използването и съхраняването на високообогатен уран за ядрени дейности в гражданската сфера. Изпълнението на програмата намалява риска от разпространението на ядрен материал, годен за изработването на ядрено оръжие, в светлината на глобалната заплаха от международния тероризъм.