„Ворскла” подписа меморандум с профсъюзите в „Кремиковци”
„Ворскла” подписа меморандум с профсъюзите в „Кремиковци” / netinfo

Компанията "Ворскла Стил България" на украинския бизнесмен Константин Жеваго, която иска да купи "Кремиковци", подписа Mеморандум за съгласие с на профсъюзите, съобщиха от компанията.

Съгласно този документ компанията се задължава да изпълни по-рано обявените мерки за съживяване на металургичния комбинат и плана за жизнеспособност, се посочва в съобщението. От своя страна профсъюзните организации са заявили своята поддръжка на действията на "Ворскла Стил България".

По този начин профсъюзите окончателно са заявили поддръжката си за програмите на инвеститора, които ще доведат до възраждането на комбината без съкращения на работни места, се посочва в прессъобщението.

Компанията е готова незабавно да достави 170 000 тонa суровини на комбината. Суровините са вече в пристанищата на Лом и Бургас. Фирмата има и ангажимент да инвестира 90 млн.долара като оборотен капитал. От тях са постъпили вече 1,5 млн. долара, необходими за погасяване задълженията на комбината за работна заплата.

Ръководството на "Ворскла Стил България" заявява решението си да запази металургичния комбинат, да инвестира до 720 млн.долара до 2012 г., необходими за модернизация на производствените мощности, технологично обновление, екологични проекти и социални програми, водещи до обезпечаване на работещите в завода.