„Ворскла” може да разтрогне договора за ишлеме с „Кремиковци”
„Ворскла” може да разтрогне договора за ишлеме с „Кремиковци” / снимка: Sofia Photo Agency
Ако в близките дни не се постигне консенсус между всички страни по казуса „Кремиковци", компанията „Ворскла стийл България" на украинския бизнесмен Константин Жеваго, ще разтрогне договора си за ишлеме и поддръжка, сключен с металургичния гигант през август. Това заяви изпълнителният директор на „Ворскла стийл България" Виктор Демянюк.

По думите на Деменюк, договорът вече е разтрогнат формално, тъй като представителите на украинската компания са изпратили писмено предизвестие. Срокът на предизвестието е изтекъл в петък. Въпреки това от „Ворскла Стийл" продължават да инвестират средства в „Кремиковци” дори и през днешния ден. Демянюк каза още, че украинската компания не среща разбиране и желание за съвместни резултати нито от страна на държавата, нито от страна на синдиците на предприятието и на синдикатите, а работниците са манипулирани.

”Работниците в „Кремиковци” в последно време са свикнали да стачкуват, а не работят. Юни стачкували, стачкували и изведнъж дошъл чичко от „Ворскла”, извадил пари и платил за това, че са стачкували. По-добре да не работиш и да вземаш пари, отколкото да работиш”, каза Демянюк.

Колкото до проблема с комплексното разрешително на предприятието, от „Ворскла" са разработили екопрограма на стойност 30 млн. лева, която да разреши проблема.

„Министерството на околната среда много ясно е отговорило: получили сме програма от „Ворскла Стийл”. Документ, който потвърждава, че той е оператор, нямаме. Ние казваме: „Няма проблем”. Отиваме при съдиите: „Дайте ни пълномощно”. Не може”, обясни Демянюк и допълни: „Реално, с две думи нас ни използваха като банкомат на комбинат „Кремиковци”, където нашата задача е само да плащаме пари, без да влияем на всякакви процеси в комбината.”