Водата в София поскъпва поне с 6% от 1 февруари
Водата в София поскъпва поне с 6% от 1 февруари / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Водата в София поскъпва поне с 6% от 1 февруари
36782
Водата в София поскъпва поне с 6% от 1 февруари
  • Водата в София поскъпва поне с 6% от 1 февруари

Водата в София и Пловдив със сигурност ще поскъпне от другия месец. В столицата цената може да се повиши с близо 10 процента, а в Пловдив - с близо 5 на сто.

След празничното намаление в цената на парното със символичните 5 процента, ДКЕВР готви следновогодишно поскъпване на водата. Искането на „Софийска вода" и на ВиК-Пловдив е услугата да поскъпне с близо 20 процента. Регулаторът обаче не е съгласен с подобно драстично поскъпване и предлага цената на водата да се повиши с 6,2 на сто в София и с 3,4 процента в Пловдив. Това означава, че потребителите в столицата ще плащат 1,63 лв./куб. м с ДДС вместо досегашните 1,54 лв./куб. м. В Пловдив клиентите ще плащат 1,46 лв./куб. м с ДДС при досегашна цена от 1,40 лв./куб. м, обясни Ангел Семерджиев. "Целта на по-високите цени е да се осигурят приходи за тези дружества, с което да ускорят подмяната на участъци от мрежата, които да осигурят и по-добро качество за обслужване на клиентите", каза шефът на регулатора.

Компаниите в двата града - „Софийска вода" и ВиК Пловдив, изразиха категорично несъгласие с предложенията на ДКЕВР и заплашиха, че няма да могат да изпълняват инвестиционната си дейност. В крайна сметка Семерджиев уточни, че може да бъде разрешено и по-голямо поскъпване от предложеното от комисията към момента. "Във всеки случай вероятността да скочат с още 2-3 процента не е изключена, но не повече", категоричен е той.

Окончателното решение за цените на водата в София и Пловдив ще бъде взето на 27 и 28 януари. Към момента други ВиК дружества не са поискали увеличение на цените, но тепърва ще стане ясно дали водата няма да поскъпне и в още градове, освен в София и в Пловдив, коментира Семерджиев.