ВМЗ няма нова голяма поръчка, чака плащане от европейска институция
ВМЗ няма нова голяма поръчка, чака плащане от европейска институция / снимка: БГНЕС, aрхив
ВМЗ няма нова голяма поръчка, чака плащане от европейска институция
60519
ВМЗ няма нова голяма поръчка, чака плащане от европейска институция
  • ВМЗ няма нова голяма поръчка, чака плащане от европейска институция

Синдикатите не приемат съкращаването на 900 души от ВМЗ-Сопот, което според ръководството на дружеството би стабилизирало ситуацията. Това стана ясно ден, след като бе представен икономически анализ за състоянието на завода. Пред Дарик изпълнителният директор Иван Стоенчев заяви, че се чака плащане от голяма европейска институция, с което ще се покрият част от задълженията към работниците и плащане към банкова институция. Засега нови договори, с които да се обезпечи работата на завода, няма, но се водят преговори.

Около 3 млн. лева са задълженията на предприятието към работниците, като сумата ще намалее горе-долу наполовина, когато пристигне плащането от голяма европейска институция, обясни Иван Стоенчев. Той разказа, че в края на миналата година, когато е започнала стачката, част от хората са работили и са завършили поръчка за европейска институция, свързана с НАТО, успели са да изпълнят договора и да експедират поръчката в началото на годината. Има определен срок в документите, в който се нареждат средствата по този договор. Документите се намират в институцията и по думите на Стоенчев, всичко е въпрос на часове и дни, за да може да бъде направено платежното нареждане. Кога ще бъде платено, зависи от финансистите на тази институция, каза още шефът на ВМЗ.

Налагат се съкращения на персонал, смята Стоенчев, но не се нае с конкретен брой служители, които да изгубят работата си. Вчера са представени разчети за 900 души, но синдикатите не се съгласни, а и служителите са много притеснени. Работничката Любка Тулумова обясни, че хората са разтревожени, а алтернативата, която им се предлага - да бъдат наети по програми за заетост на социалното министерство, е временни. „Това хората не ги устройва, че за два, три или четири месеца ще работят. А после накъде? Цял живот ще садим дървета по гората ли? Какво ще правим", попита тя.

Общо задълженията на завода са над 150 млн. лв., като се очаква приходите му за миналата година да са под 70 млн. лв.