Телекомът достигна над 10 гигабита скорост в секунда през 5.5G в мобилната си мрежа
Vivacom прави следващата огромна крачка в развитието на телекомуникационния сектор, като първи в България и един от първите оператори в света стартира тестове на най-новата мобилна технология 5.5G. Технологията е следващият важен етап в ерата на 5G и се базира на последния стандарт за мобилни мрежи 5G Advanced (Release 18), който бе финализиран само преди месец. Тази стъпка поставя Vivacom сред водещите оператори в света, които надграждат непрекъснато възможностите на мобилните си мрежи чрез нови функции в полза на бизнеса и крайните потребители.

„Ние сме първият оператор в България и един от първите в света, които тестват 5.5G технологията, което затвърждава ролята ни на иноватор в телеком сектора. Резултатите, които постигаме от 5.5G тестовете в лабораторни условия на този етап, са впечатляващи - средни скорости на download от над 10 Gbps и скорости на upload над 1 Gbps. Това потвърждава увеличаването на капацитета на мрежата 10 пъти, в сравнение с първоначалния 5G стандарт. Така ще бъде възможно да се увеличат до 10 пъти скоростта на предаване на данни и броя на свързаните в мрежата устройства. В свят на непрекъснат ръст на потреблението на мобилни данни, новата технология ще даде възможност за развитие на услуги от следващо поколение и ще подпомогне еволюцията на мобилните мрежи към ерата 6G, която се очаква да започне през 2030 г.“, коментира Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom.

Vivacom

Основните предимства, които се очакват от 5.5G технологията за бизнеса и крайните потребители, са много по-висока производителност, много по-висока ефективност и още по-ниско времезакъснение. Ролята на изкуствения интелект ще бъде много по-голяма и се очаква той да стане неразделна част от всяко мрежово решение, осигурявайки още по-добра оптимизация на изразходваната енергия и производителността на мрежата. Увеличеният капацитет ще улесни високоскоростната широколентовa свързаност, необходима за услуги от следващо поколение, като 3D приложения, мобилни облачни услуги, приложения за игри и социални мрежи, добавена и виртуална реалност (AR/VR), автономни превозни средства и умни градове, които изискват огромен капацитет и по-висока скорост на предаване на данни.

„В случай че последващите тестове, които сме планирали в реална среда, бъдат успешни, ще започнем ъпгрейд към 5.5G на първите базови станции в България. Това ще създаде предпоставки за въвеждане на тази нова технология в полза на българските потребители, преди тя да стане достъпна за много други развити пазари по света“, добави Николай Гаврилов, главен технически директор на Vivacom.

Сред другите ползи от внедряването на 5.5G стандарта ще бъдат и разширените възможности на RedCap (Reduced Capability) и Passive IoT (Internet of Things), които са ключови за развитието на индустриалните приложения.

• RedCap: Чрез тази технология се постига значително по-ниска себестойност на устройствата и по-ниска консумация на енергия, без да се компрометира производителността. RedCap устройствата се отличават с подобрена свързаност и могат да работят в среди с висока концентрация на устройства, като например индустриални зони и умни градове. Това улеснява използването на по-опростени и енергоефективни терминали за индустриални приложения изискващи по-високи скорости, осигурявайки ниско времезакъснение и непрекъснато покритие. Основни приложения на технологията се очакват при смарт устройства, индустриални безжични сензори, видеонаблюдение и интелигентни мрежи.

• Passive IoT: Технологията позволява наблюдение и локализиране на устройства, които нямат нужда от външно захранване или батерия и са с по-ниска себестойност от предишните IoT технологии. Това е подходящо за масово използване в логистични вериги и производствени линии, където се изисква висока надеждност и ефективност.