Винетките да бъдат премахнати настояват от таксиметровия бранш
Винетките да бъдат премахнати настояват от таксиметровия бранш / снимка: Sofia Photo Agency
По-голямата част от винетните такси да бъдат премахнати. За това настояха представители на таксиметровия бранш и работодатели. Те поискаха и намаляване на акциза на газ пропан-бутан с не по-малко от 40 лева на тон, което отговаря на около 40 процента от надценката спрямо европейските директиви.

При този ръст на цените на горивата допълнителните приходи от ДДС са предостатъчно, за да има нужда да продължаваме комедията с винетките по българските пътища, обясни Теодор Дечев – заместник-председател на Съюза на стопанската инициатива. Той допълни: „Огромни са приходите от ДДС, огромни са и проходите от акцизи, след достигането на това, което сме обещали пред Европейския съюз, нека законодателната и изпълнителната власт бъдат така добри да замразят за 5-годишен период акцизните ставки, по-точно техния ръст”.

От организациите обявиха, че подкрепят всички искания на различни протестиращи от транспортния сектор. Иван Ангелов, председател на браншовия съюз за стопанска инициатива, обеща, че няма да се предприемат никакви неефективни стачни действия: „Ако се наложи, ние имаме възможностите да го направим, но няма смисъл да всяваме анархия без резултати в държавата ни, тя и без това е в анархия”.