ВиК дружества без държавно финансиране
ВиК дружества без държавно финансиране / БГНЕС, архив
ВиК дружества без държавно финансиране
85641
ВиК дружества без държавно финансиране
ВиК дружества без държавно финансиране
  • ВиК дружества без държавно финансиране
  • ВиК дружества без държавно финансиране

ВиК дружества, които саботират водната реформа, остават без държавно финансиране.
Общо 9 ВиК оператори ще трябва да правят инвестиции единствено със собствени средства. До тук се е стигнало, след като тези дружества са отказали да се обединят към 1 областен оператор.

Заради техния отказ 4 области няма да получат и европейско финансиране. Това са Благоевград, Кюстендил, Ловеч и Пазарджик.

24 области са постигнали съгласие всички ВиК оператори да се обединят в един. По този начин една област вече ще се обслужва само от един оператор, което е един от елементите на водната реформа, а също така е ключово условие за европейско финансиране. Областите Благоевград, Кюстендил, Ловеч и Пазарджик, обаче, няма да получат европейски средства, защото не са стигнали до съгласие за обединяване на ВиК дружествата сред съответните общини, каза регионалният министър Лиляна Павлова.

ВиК дружества не могат да се разберат кой да доставя вода на всички места

„От общо 265 общини на територията на страната - 242 са подкрепили реформата. Малки ВиК дружества отказват да се консолидират в едно общо единно ВиК. Всъщност заради една две общини ще страдат големи населени места" - каза тя.

Заради отказа си да се обединят водните дружества на Кресна, Петрич, Сандански, Дупница, Сепарева баня, Троян и 9 общини в Пазарджик няма да получават и държавно финансиране. Те ще трябва да се издържат сами и да правят инвестиции и подобрения единствено със свои средства.