Вендинг бизнесът моли Дянков за отсрочка
Вендинг бизнесът моли Дянков за отсрочка / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Вендинг бизнесът моли Дянков за отстрочка
57993
Вендинг бизнесът моли Дянков за отстрочка
  • Вендинг бизнесът моли Дянков за отстрочка

Около трийсетина собственици на кафе машини и автомати за храни и напитки излязоха на протест пред сградата на Министерството на финансите. Те изразиха недоволството си от наредбата на финансовото ведомство от 1 ноември всички вендинг машини да бъдат свързани с Националната агенция по приходите с помощта на касови апарати.

Протестиращите внесоха и отворено писмо до ресорния министър Симеон Дянков с искане за смекчаване на наредбата или удължаване на крайния срок до края на годината.

Изискването на финансовото министерство е не само неблагоприятно за бизнеса, но и безсмислено, а представителите на бранша у нас не са подготвени финансово за въвеждането му, обясни председателят на Българска вендинг асоциация Стойко Петков. Според него рязко ще намалее броят на вендинг автоматите в страната, а кафето и останалите продукти от машините ще поскъпнат с между 30% и 50%.

„Бих искал да кажа защо хората, които са зад мен, сме се събрали тук, за да протестираме. Основно четири са причините. Първата е невероятният и безпрецедентен административен терор, който ни се налага. Няма прецедент в ЕС, няма прецедент, доколкото знам, и в света. Втората причина е избраният - и с гласовете на всички наши семейства, министър на финансите проявява пълно незачитане и игнорира нашите документи по отношение на промяната на наредбата, касаеща нашия бизнес. Трето, Симеон Дянков бърка в джоба на между 1-1,5 млн. български граждани, които ползват ежедневно услугите на вендинг автомати. На четвърто, но не на последно място, остават 5 или 7 дни до влизане в сила на тази промяна, а към момента им  две или три одобрени устройства, които са одобрени през последните седмици от Комитета по метрология. Всички дават някакви технически грешки и ние трябва да инвестираме десетки хиляди левове, а в някои случаи повече от 100 000 за покупка на устройства, които в реални условия не са тествани и не знаем дали работят или ще ни доведат до фатален край по-бързо, отколкото очакваме”, коментира още Стойко Петков.

Вендинг бизнесът моли Дянков за отсрочка
netinfo