Велчев: Намаляването на ДДС би било голяма грешка
Велчев: Намаляването на ДДС би било голяма грешка / netinfo
„Ако аз трябваше да внасям “Бюджет 2008”, той нямаше да се отличава значително от този, който беше внесен” – това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев.

От намаляването на Данък общ доход ще се възползват много хора и ако точно сега се намали ДДС или акцизите, би било една от най-големите грешки, която може да направи правителството, коментира Велчев.

Бившият финансов министър изрази опасения, че ако тази година има бюджетен излишък, то догодина може и да няма. Ако сега се дадат тези пари на учителите например, може да се наложи намаляване на заплатите им догодина – коментира Велчев във връзка с натиска на опозицията да бъдат дадени пари от бюджетния излишък за заплати на отделни съсловия в страната.

Заместник-председателят на НДСВ подчерта, че все по-малко хора ще декларират доходите си, ако се вдигнат осигурителните ставки. Като „нещо полезно” определи той семейното подоходно облагане. Ако НДСВ трябваше сами да избират, най-вероятно биха го запазили, но е то е премахнато с цел опростяване на данъчното облагане, обясни Милен Велчев.