Вдигат глобите за нарушителите на конкуренцията
Вдигат глобите за нарушителите на конкуренцията / снимка: Sofia Photo Agency

До 10 процента от оборота за предходната година може да достигне санкцията за компаниите, нарушаващи антимонополното законодателство в страната. Това е записано в новия закон за защита на конкуренцията, който скоро ще бъде обсъден в парламента. Намаляване или освобождаване от глоба може да има обаче за фирмите, които съдействат на Комисията за защита на конкуренцията при разкриване и доказване на картели.

Новият закон за защита на конкуренцията е подготвен съвместно с Италианското ведомство по конкуренция. Проектът е финансиран по програма ФАР и е на стойност 800 хиляди евро. Освен повишаване на глобите за фирмите-нарушители, с промените се увеличава от 15 на 20 млн. лева оборотът на компаниите, които трябва да получат одобрение от КЗК при сливания или придобивания.

Новият закон ще даде повече независимост на антимонополната комисия при претърсвания на заподозрени в картелиране фирми, обясни председателят на ведомството Петко Николов.

Вече няма да е необходимо преди да пристъпим към претърсвания, да поискаме доброволно да бъдат предадени необходимите доказателства. Комисията ще има правото по своя преценка, когато намери това за необходимо и когато това се налага с оглед естеството на преписката, да направи такова претърсване, каза още Николов.

В момента комисията работи по 5 производства за потенциално картелиране. Те са в секторите мляко, птиче месо, хляб, олио и таксиметрови услуги. Очаква се резултат от разследването да има до края на годината.