Василев: Все още има какво да се желае от администрацията
Василев: Все още има какво да се желае от администрацията / снимка: Sofia Photo Agency

68% от администрацията обсужва гражданите за не повече от 20 мин. Това сочи проучване под името „Таен клиент“ на министерстовото на държавната администрация и административната реформа.

85 студенти по публична администрация се появили като тайни клиенти в различни административни структури, за да проверят как ще бъдат обслужени. По техни данни в 83 процента от случаите чиновниците спазват работното си време, 92 на сто от тях дават необходимата информация при запитване и само 9 процента се отнасят нелюбезно или водят безкрайни лични разговори в работно време.

Чиновниците все още не са свикнали да се представят при разговор по телефона, правят го едва 20 на сто от тях. Едва в 38 процента от административните сгради на различни нива е осигурен достъп за хора с увреждания, сочи още проучването.

Администрацията ни не прилича на „Балкантурист” от преди 20 години, но все още има какво да се желае, заяви министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. Той се закани подобни проверки на обслужването от страна на чиновниците да станат редовна практика до края на мандата.