Варненската вода - почти 40% по-скъпа от софийската
Варненската вода - почти 40% по-скъпа от софийската / снимка: Thinkstock/Getty Images

Цената на водата, която варненци плащат, сякаш е тема, която се подминава с лека ръка, въпреки че именно от тук започнаха миналогодишните протести срещу монополите.

Хората или са се примирили, или нямат представа какви пари плащат хората в другите градове за същата, а даже и за по-добра услуга. И тъй като Варна е морската столица на България, си позволявам да я сравнявам със София, където потребителите плащат с почти 30% по-ниска цена за водата, която употребяват. Освен с по-ниската цена, софиянци могат спокойно да пият водата, която тече от техните чешми за разлика от варненци.

Ако направим елементарно изчисление, къде цената на водата е по-висока - във Варна или в София, морската столица води с 36% по-скъпа вода.

Дали цената, която варненци плащаме е оправдана? Пием ли ние, варненци чиста питейна вода? Какво е качеството на водопреносната мрежа в града, т.е. колко са загубите по мрежата, които след това се отразяват на нашите сметки? В този дух могат да се зададат много въпроси. Отговорите, обаче, надали ще се харесат на моите съграждани, защото всички са с отрицателен знак

За съжаление, така наречената питейна вода във Варна по-често не е годна за пиене, особено ако зимата е снежна и налице е обилно снеготопене. Тогава вкусовите качества на водата рядко се влошават. Да не говорим за честите спирания на водата, породени от аварии. Това обрича на сух режим поетапно различни части от града ни. И щеше да има смисъл търпението и лишенията, ако след това имаше подобрение. Уви, такова не се забелязва.

2,39 срещу 1,76 лева/куб. м - такава е битката на цените между двете столици на България - морската и административната. И това при условие че все още стандартът на живот в двата града е в ползва на София. Да не говорим, че срещу тези 1,76 лв. столичани пият вода от чешмата, защото има контрол и се вземат мерки. В София все по-рядко четем за аварии на местното водоснабдяване, защото постоянно се влагат средства за обновяване и модернизиране на водопреносната мрежа.

Силно се надявам, че много мои съграждани ще са съгласни с моето мнение, защото колкото повече хора мислим така, толкова по-лесно може да постигнем резултат в наша полза. Нужен е силен натиск за зачитане на правата ни! И ако ще плащаме по-скъпа вода, нека поне средствата отиват за подобрение на мрежата и качеството на водата. За да можем поне със задoволяването на битовите нужди да се наредим до софиянци.