„Ваканция и СПА ЕКСПО” – възможности за изобр сред туристическите оферти
„Ваканция и СПА ЕКСПО” – възможности за изобр сред туристическите оферти / netinfo

Сигурно често ви се иска „просто да избягате оттук”. Да, това е изразът, който обикновено използваме, ако животът в града започва да ни изморява и дотежава. Навсякъде по света има редица непосетени или мистични кътчета. Та, ако обмисляте в най-скоро време да зарадвате, например, любимия човек с екзотична екскурзия, то непременно трябва да чуете за предстоящото от 21 до 23 февруари туристическо изложение „Ваканция и СПА ЕКСПО”. То ще бъде толкова интересно, че дори в крайна сметка да се окаже, че офертите не са по джоба ви, пак ще има какво да се види.

За 25-ти пореден път страни от цял свят ще представят своите оферти за екскурзии по време на изложението „Ваканция и СПА ЕКСПО”.

Срещата на туристическия бизнес започва на 21 февруари в 10 часа в централното фоайе на Националния дворец на културата. За първи път в Международната борса ще блестят щандовете на държави от четири континента.

Над 35% от площта ще бъде заета от чуждестранни фирми. Дебютантите в туристическото събитие са туроператори от Обединените арабски емирства, Холандия и Куба. Освен тях, традиционно участват и България, Македония, Гърция, Турция, Италия, Германия и други. Общо над 20 страни и 320 изложители ще представят продуктите си, каза Бисерка Огнянова, арт директор на фирмата-организатор „Прим Експо”.Наред с увеличаване броя на участниците, се разширява и профилът на изложителите. Освен туроператорски форми, участват и много хотелиери. В една фирма, в един хотел на един щанд ще видите, че в нашия каталог пише фирма еди-коя си, но в техния щанд участват над пет-шест хотела. Какво ме правили само преди десет години? През 1996 година във Варна бяха 75 фирми, а сега са над 300.

Всяка от държавите започва да обръща все по-голямо внимание на дизайна на своя щанд, допълни Бисерка Огнянова. Това се отразява и на броя на посетителите, които сега вероятно ще надхвърлят миналогодишните 18 хил.души.

На националния щанд на България ще участват 20 общини и представители на регионални сдружения, които са избрали визитката на страната ни да е изпъстрена с традиционни обичаи. За част от изненадите разказва Стела Балтова, заместник-председател на Агенцията по туризъм. Община Хисаря ще представи възстановка на тракийски ритуал възлияние. Община Сопот ще представи ритуалите гроздобер и гонене на зли духове. Община Разград ще представи капански засевки и къносване на булка След това Кюстендил ще пресъздаде традиционния обичай Бъдни вечер. От сдружение „Добри алтернативи” ще покажат оригинални римски доспехи от фонда на историческия музей. Щи бъде направена и възстановка на занаяти и обичаят Бабин ден.

За първи път в историята на изложението на всеки щанд ще има дегустации. Тазгодишното издание на туристическата борса ще бъде специално както с по-атрактивното представяне на страните, така и заради юбилейното 25-то честване на събитието, обещават организаторите. За раздаването на оригинални награди загатна Соня Алексиева, член на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Може би всички ние ще бъдем изненадани. Твърдя, че не е правено такова нещо като дизайн в България. Традиционно ще бъде врачена наградата за най-красива усмивка в туризма и първата частна дентална клиника. Отново никой не знае коя усмивка ще бъде снимана. Наградата ще бъде дадена на официалната церемония, каза Алексиева.