В. Горанов: Започват икономии и яростна битка срещу корупцията
В. Горанов: Започват икономии и яростна битка срещу корупцията / netinfo

Публичните разходи на предходното правителство са били с ефективност, клоняща към нула. Това констатира соченият за заместник-министър на финансите Владимир Горанов пред DarikFinance.bg.

Икономиите, които започват по министерства, ще бъдат съпроводени с яростна битка срещу корупцията, която е най-големият данък за бизнеса, каза още Горанов. Позицията на икономическия екип на ГЕРБ за промяна в мениджмънта на Българска фондова борса остава в сила и след изборите, като ще се търси не приватизация на всяка цена, а привличане на опитен борсов оператор.

Ефективността на публичните разходи е с много ниски стойности, не казвам нула. Виждаме огромно разпиляване на ресурс в коалиционно правителство, в което водещи бяха други политики, каза Горанов.

За съжаление, очаквахме, че бюджетът ще е зле, но не очаквахме, че ще е толкова зле. Над 2,5 млрд. лв. е дупката в момента, която трябва да се пълни, допълни той. По думите му основният приоритет, за да не станат нещата по-зле в България, трябва да бъде преди всичко в момента запазване на финансовата стабилност на публичните финанси, тоест гарантиране изпълнението на бюджета без дефицит.

Най-голямата данъчна тежест, която плаща бизнесът - корупцията, според мен ще е първият данък, който ще успеем да свалим, коментира още Горанов.

 

 

Още финансови новини в DarikFinance.bg