В МВФ предстоят реформи и съкращаване на щата
В МВФ предстоят реформи и съкращаване на щата / netinfo

В МВФ предстоят реформи, включително съкращаване на щата, посочи новият изпълнителен директор на фонда Доминик Строс-Кан на първата си среща с журналисти, откакто пое поста вчера.

На въпрос за какво точно съкращение на персонала става дума той съобщи, че "засега нищо не е решено", но е свършена част от подготвителната работа. "Вие знаете какво писа на моя предшественик и на мен самия "Г-7".

Те искаха да бъдат намалени разходите с още 10% над предварително планираното, т. е. с общо около 16%", каза Строс-Кан. "Трябва да видим какво означава това. Разбира се, то предполага определено преразглеждане на приоритетите в дейността на Фонда ... Този въпрос ще бъде обсъден в предстоящите седмици в апарата на МВФ и в Борда на директорите", добави той.

Новият президент на МВФ смята, че въпросът за реорганизиране на системата за управление на фонда е с достатъчно дългосрочна перспектива и не е възможно да бъде решен за няколко месеца.

Международният валутен фонд за първи път публикува условията, при които неговият изпълнителен директор заема поста, се казва в съобщение на пресслужбата на МВФ.

"МВФ публикува условията за назначаването на Доминик Строс-Кан за 10-ти изпълнителен директор на МВФ, който зае поста след Родриго де Рато. Това е първият случай, в който се публикуват условията за назначаване", отбелязва пресслужбата. Според условията на договора Строс-Кан ще получава годишна заплата от 420 930 долара.

Освен това той ще получава всяка година добавки от 75 350 долара, разбити на ежемесечни вноски, за "поддържане на жизнен стандарт, съответстващ на заеманата длъжност в интерес на фонда". Френският икономист бе избран единодушно през септември от борда на директорите на МВФ за ръководител на организацията и в четвъртък пое поста.