В МРРБ има изцяло финансово необезпечени договори за 80 млн. лв.
В МРРБ има изцяло финансово необезпечени договори за 80 млн. лв. / Sofia Photo Agency
В МРРБ има изцяло финансово необезпечени договори за 80 млн. лв.
33246
В МРРБ има изцяло финансово необезпечени договори за 80 млн. лв.
  • В МРРБ има изцяло финансово необезпечени договори за 80 млн. лв.

Сериозни нарушения при възлагане на обществени поръчки, неосчетоводени разходи и несъбрани задължения са само част от изводите в одита на Сметната палата за дейността на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2008- 2009 година. Председателят на палатата Валери Димитров връчи доклада на ресорния министър Росен Плевнелиев. В документа се посочва, че разходите на строителното министерство през 2008 година са коригирани 96 пъти и от 69 милиона лева нарастват на 241 млн. Същата практика е приложена и през следващата година, когато в Закона за бюджета в началото на 2009 г. са заложени 79 млн. лева, но след 77 поправки сумата скача с пет пъти – до 369 милиона лева.

Сред най-сериозните нарушения е сключването на договори за милиони левове, които обаче не са финансово обезпечени. Ударно са сключвани договори през май 2009 година, за които не е осигурен ресурс. „Това са предизборно подписани договори, които сме прекратили”, обясни Плевнелиев: „Изцяло финансово обезпечените договори в министерството, тоест такива, които са подписани и изобщо няма един лев, предвиден в поименните списъци, са на стойност 80 млн. лева. Считаме, че това е грубо нарушение на финансовата дисциплина”.

В доклада е установено и нарушение поради липса на осчетоводени договори за задължения към доставчици. Проверка е доказала, че сумата от 10 000 лева за 2008 г. скача на 59 милиона лева през 2009 г. Просрочените задължения пък през миналата година скачат от нула на 30 милиона лева: „Ние нямаме ясен поток на информация за сключените договори. На 4 септември аз определям срокови и отговорни длъжностни лица за своевременно предоставяне на сключените договори и тяхното счетоводно отстраняване. На следващия ден от 286 млн. лева, поети задължения на министерството, скачат на 595 млн. лева”. Плевнелиев подчерта, че това е „ефектът на фактурите в чекмеджето”.

Бившият строителен министър Асен Гагаузов отказа коментар по темата.

Докладът на Сметната плата ще бъде предаден на финансовия министър Симеон Дянков, на парламентарните комисии по регионална политика и местно самоуправление и финанси, както и на Агенцията по обществените поръчки.