В Монреал бе постигнато споразумение за защита на озоновия слой
В Монреал бе постигнато споразумение за защита на озоновия слой / снимка: BGNES

На конференцията за озоновия слой в Монреал бе постигнато споразумение за ускоряване на премахването на вещества, вредни за озоновия слой, предадоха ДПА и Франс прес.

"Постигнахме историческо споразумение. Някои подробности по него трябва да се уточнят, но развитите и развиващите се страни се споразумяха за ускорени действия по отношения на хидрохлорофлуоровъглеродите (ХХФВ) в полза на озоновия слой и борбата срещу климатичните промени", обяви Ник Нътал, говорител на Програмата на ООН за околната среда (ПООНОС).

Съгласно новото споразумение развитите страни трябва да спрат да използват ХХФВ. За тях срокът е 2020 година, а за развиващите се страни - 2030 година. Предишният график от Монреалския протокол от 1987 година бе определил като крайни срокове 2030-та за развитите страни и 2040 година за развиващите се страни.

Конференцията на 191 страни, подписали Монреалския протокол, започна в понеделник. Основната й цел бе да определи нови, по-кратки срокове за елиминиране на ХХФВ, вредни за озоновия слой вещества, които се използват в хладилниците и климатиците.

По-бързото премахване на ХХФВ ще допринесе и за борбата срещу глобалното затопляне, защото тези вещества са и мощни газове с парников ефект.