В края на юни отварят мярката „Млад фермер“
В края на юни отварят мярката „Млад фермер“ / снимка: БГНЕС, архив
В края на юни отварят мярката „Млад фермер“
79998
В края на юни отварят мярката „Млад фермер“
  • В края на юни отварят мярката „Млад фермер“

Земеделските производители до 40-годишна възраст ще могат да кандидатстват за европейско финансиране чрез проекти в края на следващия месец. Това каза в интервю за Дарик министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тогава се очаква да бъде отворена за кандидатстване една от най-атрактивните мерки от новата Програма за развитие на селските райони - „Млад фермер".

„Бюджетът по тази програма е 2,9 млрд. евро, от които 2,3 млрд. евро са европейски средства. Как са насочените те - 1,111 млрд. евро за развитие на бизнеса или те са предназначени за инвестиции в земеделските стопанства. 919 млн. евро са за опазване на околната среда и средствата, предназначени за инвестиции в общинска, публична инфраструктура и децентрализирано местно управление на средства чрез подхода „Лидер" - над 750 млн. евро", уточни министър Танева.

„От тези 1,111 млрд. евро на риск на държавата отворихме мярка 4.1 и след близо двегодишна пауза интересът е огромен. Към момента имаме подадени над 2000 проекта на стойност над 1 млрд. лева инвестиции в бизнеса. Поисканата подкрепа е около 550 милиона лева към момента. Бюджетът, с който отворихме мярката, е 300 млн. лева. Със сигурност проектите ще се одобряват при условията на ранкинг, като се надявам, че проектите в приоритетните за нас отрасли - трайни насаждения, зеленчуци, биологично производство и животновъдство ще бъдат сред одобрените, тъй като те имат и най-голямото предимство в точките", обясни Десислава Танева.

Тя призна, че не е изненадана от големия интерес: „Ако трябва да съм обективна, дори очаквахме по-голям интерес".

Десислава Танева добави, че планират в края на юни началото на юли да отворят мярка „Млад фермер".