В България все още липсва децентрализация на общините
В България все още липсва децентрализация на общините / снимка: DarikNews.bg, Русе

30% от финансирането за следващия програмен период 2014-2020 г. отиват в Кохезионния фонд, а той инвестира в железници, пътна инфраструктура и води. Това заяви в Русе министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Заедно с ръководителя на звеното за България в главна дирекция „Регионална политика” на Европейската комисия Карстен Расмусен той представи новия програмен период.

Карстен Расмусен заяви, че в България все още липсва децентрализация на общините, но има разбиране от правителството, че трябва да им се даде по-голяма свобода. Той засегна и един важен според него въпрос-намаляването на общините в страната, като посочи за пример своята родина Дания. Според него това би било добър начин за повишаване капацитета на администрацията.

В отговор на този пример министър Дончев заяви, че в България евентуално обединяване на общини би било възможно, но само на доброволен принцип, без намеса от държавата. При подобен процес обаче, държавата може да помисли за финансово стимулиране на тези общини. Расмусен представи идеята за създаването на Агенция за обучение на кадри на местно ниво, каквито има в други държави.

В момента се подготвя проект от министерски съвет за обучение на административен персонал, който ще обхване около 800 човека, но трябва да се мисли в перспектива, защото хората се сменят или напускат системата и подобни обучения трябва да има постоянно.

Томислав Дончев препоръча на местните общности да се включат активно в определянето на приоритети за своя регион за следващия програмен период, но да избягват логиката на бедния човек, който само кърпи дупки. Трябва да се акцентира и върху иновациите, научната дейност, социалното включване, каза министърът.

Новини от Русе