Увеличението на пенсионната възраст няма алтернатива, призна министър Адемов
Увеличението на пенсионната възраст няма алтернатива, призна министър Адемов / снимка: БГНЕС
Увеличението на пенсионната възраст няма алтернатива, призна министър Адемов
66678
Увеличението на пенсионната възраст няма алтернатива, призна министър Адемов
  • Увеличението на пенсионната възраст няма алтернатива, призна министър Адемов

Възрастта и стажът за пенсиониране ще бъдат замразени през следващата година. Това съобщи социалният министър Хасан Адемов в кулоарите на парламента. Пенсионната реформа предвиждаше от догодина и възрастта, и стажът да нараснат с по 4 месеца. От 2015 година те отново ще се увеличават, но по нов модел. Въпреки замразяването следващата година, Адемов беше категоричен, че увеличението на възрастта за пенсиониране е безалтернативно.

Намерението на управляващите е да замразят за година увеличаването на стажа и възрастта за пенсия, но социалният министър беше категоричен, че то няма как да бъде избегнато.

„Във връзка с демографската криза в България увеличението на възрастта за пенсиониране е без алтернатива", категоричен е социалният министър. По думите му въпросът е дали това трябва да стане по начина, предложен от ГЕРБ - с по четири месеца на година, или по малко по-друг начин.

Адемов допълни, че не предлагат спиране на каквато и да е реформа, а нова възможност да се преразгледа във времето това увеличение. Той обясни, че Германия при икономическото развитие, което има, си позволява увеличаване на пенсионната възраст с месец на година до 2029 година, а България си позволява увеличаване на възрастта изпреварващо с по четири месеца на година.

В кулоарите на парламента Адемов обясни, че замразяването на увеличението на стажа и възрастта за пенсия за една година е временна мярка. Целта е през това време да се избере най-добрият вариант за пенсионна реформа.

В кулоарите на парламента социалният министър заяви, че няма да се вдига осигурителната вноска за пенсия. Световната банка излезе с препоръка вноската да се повиши с 2%. Според Хасан Адемов само в условия на растеж можем да вървим към увеличаване на вноските.