Увеличават се хората с доходи под прага на бедност
Увеличават се хората с доходи под прага на бедност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Увеличават се хората с доходи под прага на бедност
67863
Увеличават се хората с доходи под прага на бедност
  • Увеличават се хората с доходи под прага на бедност

Броят на българите, живеещи под прага на бедността, се е увеличил с 80 хиляди през последните три месеца, спрямо предходното тримесечие. Това показва изследване за издръжката на живот, проведено от КНСБ. Данните сочат, че линията на бедност през последното тримесечие е 212 лева, а с доход под нея живеят 23,5 % от българските домакинства.

Около 1,695 млн. българи живеят с доход до 212 лева месечно. От друга страна, 3,2 млн. души разполагат с доход до минималната работна заплата, като техният брой е намалял с около 500 000 за последните три месеца.

Издръжката за живот на един човек в 4-членно домакинство към края на септември е 562 лева. С доход над нея са 200 000 хора у нас.

За първи път през последните десет години данните за издръжката на живот показват дефлация на годишна база, което означава изключително свито потребление, обясниха от КНСБ.

Запазва се високата поляризация между доходите на бедни и богати, като съотношението е над шест пъти, а хората с най-високи доходи са два пъти по-малко от тези с най-ниски.