Увеличават осигурителните прагове с над 12%
Увеличават осигурителните прагове с над 12% / netinfo

Със средно между 12 и 14 %ще нараснат минималните осигурителни прагове през 2007 година. Това съобщи лидерът на КНСБ Желязко Христов, след като приключи договарянето между работодателите и синдикатите. Той определи тези преговори като най-успешните, тъй като за първи път увеличението ще е двуцифрено число.

За 49 икономически дейности, за които по трудов договор са наети 1 234 000 души, вече са подписани споразумения за повишаването на минималния осигурителен доход за догодина. Средно нарастване с над 15 на сто се очаква да има в 20 от тях .

Най-висок ще е ръстът на заплащането на труда в селското стопанство, строителството, туризма, хуманитарното здравеопазване, машиностроенето, водоснабдяването. Там увеличението на минималния праг ще е с над 20 %.

Желязко Христов подчерта, че минималните осигурителни прагове играят ролята на минимална работна заплата в съответния бранш и са ефективен механизъм за борба със сивата икономика. За догодина са договорени и минимални те доходи з а охранителите и за работещите с радиоактивни отпадъци.

За професиите, за които не е постигна та договореност за най-ниското заплащане на труда, ръст ът на минималния осигурителен доход ще е осреднен между останалите браншове. Това означава, че повишаването на заплатите там ще е между 12 и 14 % .