Усвояваме над 1,2 млрд. евро по ОП „Развитие на човешките ресурси”
Усвояваме над 1,2 млрд. евро по ОП „Развитие на човешките ресурси” / netinfo

От тази до 2013 година България трябва да усвои 1,214 милиарда евро по програмата "Развитие на човешките ресурси", която е една от седемте оперативни програми за усвояване на средства от структурните фондове на Европейския съюз. Програмата стартира в края на юли и вече се набират проектни предложения, обяви в Стара Загора заместник-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров. 15 процента от средствата по тази програма ще бъдат отпуснати от националния бюджет.

Одобрени са шест схеми, по които да се усвояват пари и да се правят проекти по тази програма. Първата е насочена към квалификационни услуги и обучение на заети лица, като финансираните проекти ще са за над 35 млн. лева. Втората схема е насочена към хората с увреждания. Ще бъдат подкрепени проекти за над 30 млн. лв., насочена в услугата „Социален асистент” и „Домашен помощник”.

Четири са важните образователни схеми – първата е за проекти на над 30 висши учебни заведения, които ще подпомагат академични кадри и техните научни разработки. Друга схема е свързана с проекти за студентската и училищна практика, а трета – за подкрепа на извънучилищната и извънкласната дейност. Четвъртата е за достъп до качествено образование на деца от рискови групи. По тази схема могат да се усвоят над 23 млн. лв., обяви заместник-министърът на труда и социалната политика. Тази сутрин той откри в областната администрация в Стара Загора информационен ден по програмата „Развитие на човешките ресурси”.