Установили 12 млн. лв. забавени плащания към служители тази година, 9 млн. са платени
Установили 12 млн. лв. забавени плащания към служители тази година, 9 млн. са платени / БГНЕС

От началото на годината досега са установени над 12 милиона лева забавени плащания от работодателите към служители, съобщи във Варна министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която се включи в проверка на обекти по крайбрежната алея на града заедно с инспектори от Главната инспекция по труда.

Тя уточни, че благодарение на проверките на инспекцията по труда са изплатени около 9 милиона лева от тях. На територията на община Варна заради усилията ни са установени 1,1 милион лева забавени плащания, като около 1 милион вече са изплатени, посочи Русинова. Тя допълни, че до момента на територията на община Варна проверените обекти са повече от 140. Основните нарушения, които се констатират, са свързани с неспазване на работното време и с изплащане на възнагражденията, най-вече на нощния труд.

Министърът съобщи още, че проверките на територията на цялата страна са 25 000, а по Черноморието за само за последните 2 седмици те са повече от 600. Според Русинова проверките имат ефект, защото в резултат на контрола има по стриктно спазване на законодателството от страна на работодателите.

Министърът обясни, че през лятото ще има интензивни проверки на инспекцията по труда, като те ще продължат до края на сезона. В момента на територията на община Варна работят три екипа на инспекцията.

Източник: БТА