Установиха сериозни разлики в цените на основни продукти
Установиха сериозни разлики в цените на основни продукти / netinfo

Проверка на Комисията за защита на потребителите е установила сериозни разлики между минималните и максималните продажни цени на един и същ продукт, съобщиха от комисията.

Като пример те посочват, че един килограм пилешко месо може да се намери в търговската мрежа между 2,90 лв. и 10,40 лв., хлябът е на стойности от 0,57 лв. до 0,84 лв., кравето сирене – между 4,17 и 7,00 лв., слънчогледовото олио - между 1,79 лв. и 2,85 лв., киселото мляко - между 0,44 лв. и 0,85 лв. за кофичка.

Според КЗП липсата на информация у потребителите създава погрешна представа за ценови скок на целия пазар, докато в много случаи става въпрос за увеличени цени при отделни търговци или вериги.

Проверката е била осъществена по заповед на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров в периода 9 - 11 август със съдействието на Националната агенция по приходите, поясняват от комисията, цитирани от БТА.

Проверени са 13 вида основни хранителни продукти - хляб, сирене, кашкавал, малотрайни колбаси, яйца, олио, брашно и други. По време на нспекциите е анализирана представената информация за обявяването на цените на над 980 артикула.

При проверките е констатирано, че в 5 от случаите са обявени различни цени за един и същи вид стока, а в 23 случая не е посочена цената за единица мярка на предварително пакетирани продукти, като това са нарушения, които касаят правилното обозначаване на цените на стоките.

Констатирани са нарушения и при прилагането на обозначените цени. В проверените обекти има 17 случая на маркиране и заплащане на по-висока цена от тази, която е обявена в съответния магазин, се посочва в съобщението.

За констатираните 45 нарушения на търговците ще бъде наложена максималната санкция от 3000 лв., уточняват от КЗП.