US компании имат интерес към екопроекти у нас
US компании имат интерес към екопроекти у нас / netinfo
Американски компании имат интерес към проекти в областта на опазването на околната среда и управлението на водните ресурси.

Министерството на околната среда и водите ще посредничи за среща между Националното сдружение на общините и представители на Американската търговска камара и щатската Ексимбанк, където ще се обсъждат конкретни идеи за финансиране. Това са договорили на среща министър Джевдет Чакъров и американският посланик в София Негово Превъзходителство Джон Байърли.

Още през миналата година американската кредитна институция е проявила интерес към отпускане на заеми за българските общини за изпълнение на проекти по изграждане на пречиствателни станции за отпадни води, подобряване на водни цикли и управление на отпадъците, припомниха от пресцентъра на министерството.

От там допълниха, че според разчетите, дори да бъдат усвоени 100% от средствата по Оперативна програма „Околна среда”, то те ще стигнат за финансиране само на около 70% от приоритетите в екологията, поети пред Евросъюза.

По време на срещата с министър Чакъров, посланик Байърли е поставил въпроса за забавеното решение по инвестиционното намерение на канадската компания „Дънди Прешъс Металс” за разширяване на добива на медно-златни руди от находище "Челопеч".

На свой ред Джевдет Чакъров е обяснил, че по отношение на концесията на „Челопеч” винаги е имало едно единствено предложение – за евентуално държавно участие и създаване на инвестиционен фонд, средствата от който да се управляват на правителствено ниво.