US Камарата на представителите решава за спасителния план
US Камарата на представителите решава за спасителния план / netinfo

След като бе подкрепен от американския Сенат в сряда, преработеният план за спасяване на финансовата система на САЩ на стойност 700 млрд. долара вероятно ще бъде подложен на гласуване в петък от Камарата на представителите. В понеделник долната камара на американския Конгрес отхвърли плана и той бе ревизиран.

Представителите на Демократическата партия са оптимисти по отношение на това, че този път пакетът от мерки ще мине. Кандидатът на демократите за президентския пост Барак Обама подкрепя плана, както и неговият опонент от Републиканската партия Джон Маккейн. Сред съпартийците на Маккейн обаче има разногласия. Някои от тях заявяват, че ще гласуват „за”, като сред тях има и такива, чийто вот в понеделник е бил отрицателен. Други обаче продължават да показват, че се противопоставят на използването на пари на данъкоплатците за спасяването на компаниите от Уолстрийт. Председателката на Камарата на представителите Нанси Полоси пък заяви, че ще подложи плана на гласуване, когато е сигурна, че той ще бъде подкрепен.

В сряда американският Сенат "за" плана на администрацията на президента Джордж Буш със 74 на 25 гласа.

Текстът предвижда държавата да задели 700 милиарда долара за изкупуване на изгубили ликвидност инвестиционни облигации и по този начин да стабилизира финансовата система. Сумата ще бъде предоставена на три части: начална сума от 250 милиарда долара, допълнителни 100 милиарда долара, след като президентът установи, че извънредната ситуация продължава, и 350 милиарда долара през май 2009 г.

Предвижда се също създаване на надзорен орган за използването на средствата. Въведени са също ограничения върху изплащането на премии на шефовете на частни банки и компании, които ще получат държавна помощ по програмата.

Сенаторите и от двете партии одобриха законопроекта, след като гласуваха преди това поправки към него. Прието бе увеличаване на държавните гаранции за банковите депозити от 100 хиляди на 250 хиляди долара. Законодателите въведоха също допълнителни данъчни отстъпки за бизнеса, енергийния сектор и средната класа на обща стойност 110 милиарда долара.