US икономиката ще избегне рецесия?
US икономиката ще избегне рецесия? / снимка: Sofia Photo Agency

Американската икономика ще страда от проблеми на жилищния пазар, затруднения при създаването на нови работни места и потребителските разходи, но страната ще избегне изпадането в рецесия според прогнозата на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, цитиран от АП.

Въпреки че до рецесия би могло да се стигне, ако кредитната криза, задушаваща жилищния пазар, се задълбочи, като не позволява на хората да купуват изискващи повече средства стоки като коли например, а на бизнеса – да купува оборудване показва прогнозата.

Ние на виждаме това да се случва, казва един от авторите на публикуваната днес прогноза Едуард Лимър. „Ще съм изненадан, ако наистина се стигне до рецесия”, допълва Лимър.

Прогнозата предвижда безработицата в САЩ да достигне 5,5 процента в края на 2008 година. През февруари незаетите американци бяха 4,8 процента.

Очаква се брутният вътрешен продукт да нарасне с 1,5 процента тази година, а догодина да отчете ръст от 3 на сто. През 2007 година американският БВП е нараснал с 2,2 процента – най-слабото представяне от пет години насам.

Прогнозата, която не предвижда рецесия, влиза в противоречие със становището на много икономисти и учени, които смята, че най-голямата икономика в света вече е започвала да се свива сред нарастващата безработица, рекордните цени на петрола и последиците от кредитната криза и проблемите в жилищния сектор.