US банки повишават критериите за отпускане на рискови кредити
US банки повишават критериите за отпускане на рискови кредити / netinfo

Мнозинството американски банки затягат критериите за отпускане на рисковите ипотечни кредити - "subprime" и отпускани на лица със слаба кредитна история. Това сочи изследване на Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР), цитирано от Асошиейтед прес.

Близо половината от банките в САЩ са посочили, че повишават критериите за т. нар. нетрадиционни ипотечни кредити. УФР определя тази категория като кредити с подвижна лихва и множество опции за изплащане, лихвени ипотечни кредити и така наречените кредити "Alt-A", които предлагат възможности като ограничено удостоверяване на доходи, пише БТА.

Изследването на УФР посочва, че дори и при първокласните кредити, които предлагат традиционни опции за изплащане, като например 30-годишни ипотеки на заемоискатели със силна кредитна история, малко над десет процента от банките са посочили, че затягат критериите за отпускане през последните три месеца, докато нито една банка не е съобщила, че ще улесни стандартите.

Изследването на УФР за високо рисковите ипотечни кредити беше направено на въз основа на отговорите на 49 от най-големите банки в САЩ, които осигуряват 71 процента от всички жилищни кредити на търговските банки.

Неотдавна Асоциацията по ипотечно банкиране съобщи, че процентът на просрочените ипотечни кредити с 30 или повече дни се е покачил до 15,75 процента през първите три месеца на тази година, което е рекорд в сравнение с 14,44 процента през последните три месеца на миналата година.